Strúhaná avantgarda

Kuchynské vynálezy ma nútia k hlbokému zamysleniu. Občas si tak premýšľam, ako ktoré jedlo vzniklo. Čosi sa odvíjalo od experimentovania a rôznych nápadov, ako napríklad šaláty či úprava mäsa. Ale komu napadlo priniesť do kuchyne kvasnice? Ako vynašli parené buchty? A lístkové cesto? Jednou z takýchto nevysvetliteľných záhad je aj predmetom dnešného kulinárskeho výletu. No povedzte: Komu a najmä prečo napadlo strúhať cesto na koláč v surovom stave? A vidíte – výsledkom je jeden z najchutnejších múčnikov, aké kedy opustili pece.

Nanášanie cesta na plech sa obvykle deje dvoma spôsobmi: vyliatím alebo v prípade kompaktnejšej masy položením. Koláč, ktorý mal tú česť byť prvým v mojej novej rúre, je však originálny: cesto sa na plech nastrúha…

Robí sa to takto: Vezmete si tristo gramov múky, jeden kypriaci prášok, kakao podľa uváženia, dvesto gramov práškového cukru a dvesto gramov tuku na pečenie. Pridáte do toho jedno-dve vajcia a začnete spracovávať, až hmota kapituluje do hladkej masy. Jej porážku dovŕšime tým, že ju uložíme do chladničky aspoň na hodinu.

Kým cesto uvažuje nad svojimi hriechmi v chládku, môžeme sa venovať príprave plnky. Docielime ju tým, že kilo tvarohu (áno, dobre čítate, kilo tvarohu) zmiešame so želateľným množstvom cukru (200 gramov bohato stačí) a štyrmi žĺtkami. Podľa osobných úchyliek môžeme pridať vanilkový cukor, hrozienka naložené v rume alebo citrónovú kôru a také tie veci, čo sa do tvarohovej plnky dávajú. Z bielkov, ktoré nám ostali (snáď ste ich medzitým nevyliali), ušľaháme pevný sneh, ktorý zľahka vmiešame do plnky. Tým ju môžeme označiť za hotovú.

A teraz príde to hlavné: aby si cesto príliš nedovoľovalo, rozdelíme ho na dve časti – na polovice, ale jedna časť môže byť aj väčšia. Vezmeme prvú polovicu, prípadne väčšiu časť, strúhadlo – a načisto demoralizovanú hmotu strúhame na omúčený plech tak, aby úplne zakryla dno. Keď sa takýmto rafinovaným spôsobom zbavíme prvej časti cesta, stopy zakryjeme tvarohovou plnkou. Keďže ostala druhá časť cesta, nedá sa robiť nič iné, len ju nastrúhať na tvaroh.

Vzniknuvší predmet celkom logicky smeruje do pece, kde ho pri 150-180 stupňoch týrame 50 minút až hodinu. Pozor však, aby nevyschol. Hotový koláč nakrájame a kňučíme blahom nad tým, aký je vynikajúci.

Dobrú chuť!


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár