Strohé kuracie mojito

Niektoré dni sa skrátka vydaria. Napríklad ráno vás pes zobudí o hodinu neskôr, než je jeho zvykom, a potom sa celý deň správa vzorne, akoby z módu psa baskervillského nečakane prepol do režimu reklamného psa. Počasie je ideálne jarné a nečakane sa dokonca dostanete k stojacemu vešiaku do predsiene (Martinka & Jarre: thx!). Keď si k tomu prirátate ešte vydarený experiment v kuchyni, diskusia neprichádza do úvahy: je to pekný deň.

Prirodzene, konkrétne príjemné udalosti sú u každého iné a zväčša závisia na vyššej moci, ako vás budú postihovať. Ešteže v kuchyni nie je pánom žiadna iná bytosť, len kuchár. Takže ak vládnete varechou, deň si môžete spríjemniť a spestriť nekaždodenným receptom. Tento som našiel kdesi na nete, mám dokonca pocit, že vyzeral úplne inak, ale v mojej kuchyni, za oddanej asistencie psa čakajúceho na odrezky, to vypálilo takto a toto vám môžem odporučiť.

Začneme tým, že na záhradke pokosíme, alebo v obchode kúpime čerstvú mätu. Tam všetko začína a bez mäty sme nahratí. K mäte do košíka hodíme vhodné kuracie mäso, sladkú smotanu – a to je všetko. Vážne. Ingrediencie možno vyzerajú stroho, ale nič netreba preháňať.

Kuracie mäso nakrájame na rezančeky, kocečky, čokoľvek, čo sa vám bude páčiť. Zľahka ho spražíme na olivovom oleji, až kým nezabudne, že kedysi bolo ružové. Prisolíme a zalejeme malým množstvom vody. Zdôrazňujem: skutočne malým množstvom vody, tak, aby sa akurát dusilo, ale nevarilo. Čas, kým sa kuriatko dusí, využijeme na to, že nasekáme mätu, aby sme dosiahli za hrsť výsledného šrotu.

Keď sa nám voda začne odparovať, rezko vsypeme mätu a pozorne číhame, či nezačne strácať farbu. Akurát, keď voda začína byť minulosťou, vlejeme na zelenkastý polotovar sladkú smotanu. Krátko povaríme a vhodné by bolo zahustiť omáčku svojím obľúbeným spôsobom – škrobom, múkou, alebo ak ešte nejaký spôsob poznáte, tak tým. Podávame s ľubovoľnou prílohou, pretože vzniknutý pokrm je úplne univerzálny. Ja som uprednostnil špagety.

Ak sa vám bude zdať, že kuraciemu mojitu čosi chýba, môžete ho na tanieri pokvapkať veľmi striedmym množstvom šťavy z limetky. Ako prosím? Vy nemáte doma limety? Vy ste kupovali mätu bez limety? Ale to je chyba! Ako si chcete k jedlu spraviť mojito bez limety? Akože prečo by ste si chceli robiť mojito? Ostal vám predsa ešte kopec mäty! Snáď by ste ju nechceli použiť na čaj? Dobre, tentoraz vám to odpustím, ale nabudúce si povieme, ako si spraviť domáce mojito, takže limetky majte v merku!


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár