Dišputa o zelenine

Jedlo je nesmierne vďačná téma. Možno dokonca vďačnejšia ako počasie. V mojom prípade určite, keďže nadávky, ako sa v piatok pokazilo počasie, odrážam s radostným konštatovaním, že je to určite lepšie ako pekelné horúčavy. Ale jedlo? Tam nič nehrozí. Každý s gustom povie, čo má rád. Pospomína, aké špeciality jedol na akých miestach. Aj úplne neznámi ľudia sa s vami dokonca s radosťou podelia o svoj obľúbený recept, ktorý ste zaručene nepoznali. A naopak, s gustom si každý pospomína na nechutnosti, ktoré bol donútený jesť. Uvedomiac si túto zásadnú skutočnosť, vyhradil som jedlu samostatnú rubriku. Napokon, s výnimkou anorektikov asi každý človek musí jesť a jedálna tematika ho zaujíma.

Jednou z nesmierne zaujímavých tém, ktorými môžete rozprúdiť vädnúcu diskusiu v spoločnosti, je zeleninová obloha. Veru, nezdá sa to, ale zeleninová obloha, ktorú väčšinou dostávate na tanieri v reštaurácii, môže byť zdrojom nekonečných a priam učených dišpút.

Napríklad taká zeleninová obloha všeobecne. Aký je váš postoj a postoj vášho okolia k faktu, že väčšina reštaurácii naservíruje ku každému aspoň trochu vhodnému jedlu kopu zeleniny? Teší vás to ako nečakaný bonus? Alebo z princípu neznášate zeleninu a oblohu pohŕdavo nechávate na tanieri, nech si ju zožerú prasce?

A aká je využiteľnosť oblohy? Jej neodmysliteľnou súčasťou je surová kapusta – je totiž rozprávkovo lacná. To by bolo celkom v poriadku, nanešťastie, občas je akási polonakladaná, teda zľahka páchne zatuchlinou a má nepríjemnú pachuť. A čo ďalšie komponenty? Strúhaná mrkva, zelený hrášok, kukurica, paradajky, uhorky, alebo nezvyčajnejšie prílohy – špargľa, zelená fazuľka, rôzne vraj jedlé byliny, prípadne janeviemčo ďalšie?

Takže – pokiaľ sa vám v spoločnosti stane, že konverzácia bude beznádejne viaznuť, stočte reč na zeleninovú oblohu. Dozviete sa mnoho poučného. Napríklad aj o svojich spolubesedníkoch.


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár