Čínsky raňajkový záhul

So zástupcami čínskej kuchyne má náš nepravidelný receptár dosiaľ dobré skúsenosti a ešte lepšie skúsenosti. Nebude to inak ani tentoraz, aj keď pravdu povediac, určité rozpaky predsa len pocítime. Predovšetkým preto, že toto jedlo sa honosí názvom krehké ranné placky. To mi povedzte, ako toto jedlo dokáže niekto spráskať na raňajky! A ešte Číňania, čo sú všetci štíhli! No na druhej strane, ráno vstať a bavkať sa s týmto jedlom môže byť ochotná jedine Číňanka vychovaná v extrémne tradicionalistickom duchu…

K tomuto jedlu potrebujeme predovšetkým veľa stravníkov. Ale skutočne veľa. Dvojčlenná domácnosť je málo. Štvorčlenná domácnosť je na tom len o niečo lepšie. Najideálnejšie je, keď chcete rýchlo a veľmi lacno nakŕmiť rodinnú zlezinu. A v tej zlezine nesmie byť nikto s redukčnou diétou alebo chorým žlčníkom.

Okrem množstva hladných krkov ešte potrebujeme jedno čerstvé droždie, kilo hladkej múky (skúste polovičné dávky), čo najviac oleja a nejaké obľúbené koreniny. Najlepšia je kurkuma, ale keďže už celú večnosť ju nedostať, poslúži aj kari. Ide o farbu, pretože bez dodatočného sfarbenia pôsobia tieto placky zľahka mŕtvolne. Vhodným doplnkom je aj grilovacie korenie, ktoré z rozpačitej placky urobí plnohodnotné sýte jedlo. Podnikavé povahy môžu skúsiť aj placky na sladko, v tom prípade nekoreniť, ale pri podávaní skombinovať s lekvárom alebo čímkoľvek, čo vám bude pripadať ako vhodný doplnok.

Rutinne si pripravíme kvások. Keď sa zaktivizuje, pridáme múku a s podporou vhodného množstva vody vypracujeme hutné cesto. Nesmie byť príliš riedke, lebo to zle dopadne. Cesto musíte setsakramentsky dobre vymiesiť a po tejto vyčerpávajúcej procedúre ho necháme vykysnúť. Počas kysnutia môžeme rozjímať, čo asi tak za ten čas robili čínske kuchárky.

Keďže na nič rozumné neprídeme, oslovíme vhodného člena domácnosti so žiadosťou o participáciu na príprave jedla. Nie žeby to jeden človek nezvládol, ale keďže nastáva čas oleja, je viac ako vhodné, aby nebolo v kuchyni všetko zababrané. Najmä mladé páry ocenia túto možnosť utuženia spoločného vzťahu.

Deľba práce je nasledovná: osoba v kuchyni skúsenejšia, nazvime ju osoba A, si pripraví dosku, na ktorú naleje trochu oleja a vzápätí si ním dôsledne natrie ruky. Postačí po zápästia. Od tejto chvíle sa môže dotknúť iba cesta. Osoba B sa postaví na strategické miesto tak, aby mala prístup k osobe A a zároveň k sporáku, kde sa už v hlbšej panvici rozohrieva olej.

Osoba A si do olejom chránenej ruky naberie za hrsť vykysnutého cesta, ktoré na olejom pokrytej doske vytvaruje do placky. Ten olej zdôrazňujem zámerne, pretože bez neho by ste okamžite zistili, že máte ruku prilepenú o dosku a lepiacu hmotu nedostanete dolu ani z jednej a už vôbec nie do panvice.

Po vytvarovaní placky osoba A poodstúpi a osoba B nožom prereže v placke tri-štyri rovnobežné otvory, uchopí vyvolené koreničky a vznikajúcu placku dochutí. Vzápätí sa presunie k sporáku, zatiaľ čo osoba A musí využiť všetku svoju šikovnosť, aby narezanú placku dostala do panvice v čo najcelistvejšom stave. Najmä v začiatkoch budú výsledné placky vyzerať všelijako, ale cvik robí majstra. Osoba A sa teda vráti k cestu a tvorbe ďalšej placky, zatiaľ čo osoba B dozoruje pražiacu sa placku, obracia ju a vyberá. Pozor, ide to dosť rýchlo, tak sa neflákajte, aby sa vám neprepálil olej.

Obom osobám je dôrazne zakázané vyjadrovať sa k činnosti druhej osoby, takže osoba A v žiadnom prípade nesmie komentovať štýl korenenia a množstvo korenia či čas pečenia placky. Podobne osoba B sa musí zdržať akejkoľvek poznámky na objem cesta a tvar placky. (Ďakujem medveďom za inšpiráciu pre túto veľdôležitú inštrukciu.)

Ešteže to ide rýchlo, inak by ste prišli o nervy. Našťastie sa všetko cesto minie zhruba desať minút po tom, ako vás to definitívne prestane baviť, čo je ešte vcelku dobrý čas. Hotové placky môžeme podávať zhromaždeným hladošom a zatiaľ čo si vychutnávame tento príspevok do európskej kuchyne, môžeme potichu dumať nad tým, ako to v tej prekliatej Číne vôbec robia…


Článok bol súčasťou pôvodných HyeNovín v rokoch 2005-2008

Pridaj komentár